Приготвяне:
• Пресованият чесън се запържват в маслото и зехтинът за 3 минути.
• Тенджерата се похлупва и лучената смес се задушава 5-8 минути.
• След като омекне се прибавят почистените и нарязани на дребно картофи.
• Прибавят се дафиновите листа, 1 ч л настъргана кора от лимон.
• Налива се горещата вода и се натрошават 2 кубчета зеленчуков бульон.
• Сместа се вари, покрита с капак, докато картофите омекнат напълно.
• Сместа се прехвърля в кухненски комбайн (блендер) и се смила на гладко пюре.
• Връща се в тенджерата и се загрява.
ДОМАТЕНИЯТ СОС
• Доматите се обелват от кожата и се нарязват на дребно.
• Зехтинът се загрява в малка тенджера и се прибавя ситно нарязаният лук и пресованият чесън.
• Тенджерата се похлупва и лучената смес се задушава 10 минути на тих огън.
• Прибавят се нарязаните домати и сосът се вари 10 минути или докато сместа се сгъсти, като се разбърква няколко пъти.
• Подправя се със ситно нарязания босилек.
• Готовата супа се разпределя по чинии и се гарнира отгоре с 1 с л доматен сос.