Приготвяне:
• Фурната се загрява на 190С.
• Формите за мъфини (12 броя) се намасляват.
МАСЛЕНИТЕ ТРОХИ
• В малка купа се смесват захарта, брашното и макът(орехи).
• Прибавят се парченца масло.
• С помощта на пръсти се стрива до образуване на трохи.
ТЕСТО
• В голяма купа се смесват всички сухи продукти (от брашното до солта).
• Разбъркват се с тел за разбиване.
• В друга купа се смесват течните продукти и се прибавят към брашното заедно с боровинките.
• Тестото се разбърква с дървена лъжица около 20 пъти (до изчезване на сухото брашно).
• Разпределя се във подготвената форма, като се напълват до 2/3 от обема.
• Поръсват се с маслените трохи.
• Пекат се 20-22 минути до златист цвят.
• Средата на готовите мъфини е мека, пружинира при натискане с пръст.
• Мъфините се обръщат върху кърпа и се охлаждат (с шапките надолу) 5 минути.
• Обръщат се (с шапките нагоре) и се охлаждат до стайна температура.