Рейтинг: 3.00
(46)
Вегетариански рецепти
Тестени изделия
Салатки
Супички
Предястия
Ястия
Десерти
Коктейли



Тестени изделия / Хлебчета, питки

19 Март 11, 23:31 / Автор: Lolli
Хлебчета с четири вида брашно

Продукти за 6 хлебчета:
адаптирано от American Regional Cooking

2 чаени лъжици суха мая
50мл топла вода
1 чаена лъжица захар
175мл хладко мляко + 1 чаена лъжица ябълков оцет
1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 чаена лъжица сол
40гр разтопено и охладено масло
100гр многозърнесто брашно
50гр ръжено брашно
50гр грахам брашно
150гр пшеничено брашно тип 500
1 яйце за намазване
2-3 супени лъжици сусам

В голяма купа смесваме водата, маята и захарта. Разбъркаме и оставяме за 15 минути, за да се разтворят. Към хладкото прясно мляко добавяме чаена лъжица оцет и оставяме за 10 минути да си взаимодействат. Към маята прибавяме млякото, содата, солта и охладеното масло. Изсипваме ръженото, грахам и многозърнестото брашно и разбъркваме добре. Добавяме на части пшениченото брашно и когато тестото се оформи на топка, го поставяме върху набрашнена повърхност и месим до гладко и меко тесто.
Разделяме тестото на 3 части (приблизително по 200гр всяка) и оформяме на цилиндърчета. Всяко разделяме на две и общо получаваме 6 топки. Оформяме ги на продълговати питки, правим по 3 разреза с остър нож и прехвърляме в тава, постлана с хартия за печене. Покриваме с кърпа и оставяме на топло за 1 час, или докато увеличат обема си двойно.
Загряваме фурната на 200С. Намазваме хлебчетата с разбитото яйце, поръсваме със сусам и печем 15-20 минути, или докато при потупваме отдолу, се чуе кух звук. Охлаждаме върху метална скара.
Могат да се сервират както топли, така и студени.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.3531