|
|
| 04 Април 11, 22:04
/ Автор: Lolli
|
Фалафели |
|
Фалафели
Кюфтета от нахут Съставки: За кюфтенцата: нахут - 2 ч.ч. кромид лук - 2 средни глави чесън - 2 големи скилидки магданоз - 1 китка кимион (млян) - 2 ч.л. кориандър (млян) - 2 ч.л. сода бикарбонат - 1/2 ч.л. сол - 1/2 ч.л. чер пипер - 1/4 ч.л. олио - 2 к.ч. За соса: кисело мляко - 1 ч.ч. тахан - 2 ч.л. лимонов сок - 2 ч.л. чесън (счукан) - 1 скилидка кимион (млян) - 1/4 ч.л. Описание: Нахутът се накисва във вода за 12 часа и се сварява. Ако има люспи се премахват. Омесете нахутът и останалите подправки и изсипете в блендер. Блендирайте докато се получи добре раздробена гладка смес. Оформете плоски кюфтенца взимайки смес колкото орех. Готовите кюфтенца оставете около 15 мин. за да запазят формата си. В дълбок тиган загрейте олио достатъчно да покрие кюфтенцата. Изпържете кюфтенцата до златисто-кафяво. Готовите кюфтенца се поставят върху салфетка за да се отцеди олиото. Сервира се с ливански питки и сос от кисело мляко. Приготвяне на соса: Смесете всички съставки за соса, пасирайте в блендер и охладете. |
|